Vesti

Okrugli sto - Ostvarivanje prava nacionalnih manjina u oblasti obaveštavanja

16. Mar 2015.
Urban-In i Beogradski centar za ljudska prava organizovali su 24. februara 2015. u Kući ljudskih prava, u Beogradu, okrugli sto Ostvarivanje prava nacionalnih manjina u oblasti obaveštavanja. 

Ovaj okrugli sto je četvrti od šest planiranih sastanaka čiji je cilj uspostavljanje konstruktivnog dijaloga između nacionalnih saveta nacionalnih manjina, državnih organa i organizacija civilnog društva o ulozi, značaju i izazovima nacionalnih saveta u ostvarivanju prava nacionalnih manjina na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma. 

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije izdvojilo je ove godine 30 miliona dinara za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog interesa na jezicima nacionalnih manjina, izjavio je državni sekretar Saša Mirković i potvrdio da će 1. januara 2016. početi finansiranje javnih servisa putem takse koja ne može biti veća od 500 dinara. 

Mirković je rekao da je povećan i limit za sredstva koja se mogu dobiti po pojedinačnom projektu. Novina je i u tome što u konkursnim komisijama, koje raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja, većinu čine predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, rekao je Mirković. On je ocenio da na taj način članovi konkursnih komisija snose odgovornost za kvalitet odobrenih projekata iz oblasti javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina. Na sajtu Ministarstva kulture i informisanja biće objavljena imena članova komisija kada bude istekao rok za podnošenje projekata, rekao je Mirković. On je dodao da je važno istaći i da su na osnovu Zakona o elektronskim medijima, saveti nacionalnih manjina prvi put dobili mogućnost da imaju svog predstavnika u Regulatornom telu za elektronske medije. To je jedan kvalitet više koji ranje nije postojao. Taj član će biti imenovan kada jednom od aktuelnih članova istekne mandat. Novina je i to da će jedan od članova tog saveta biti iz organizacija za zaštitu dece, objasnio je Mirković. Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine su prošle godine iz budžeta dobili 8,4 milijarde dinara i ta sredstva su podeljena 77,5 odsto za RTS i ostalo za RTV. Ove godine iz budžeta im je namenjeno 8,7 milijardi dinara i to će se deliti u tom procentu, rekao je Mirković. On je istakao da RTV emituje program na deset jezika i da je od izuzetnog značaja za multietničnost Vojvodine da se emitovanje programa na jezicima manjina nastavi. Prema njegovim rečima, očekuje se i da RTS poboljša programe na jezicima manjina, jer je to javni interes. Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović je ocenio da su novi medijski zakoni „u principu dobri“, ali je dodao da sada predstoji posao na njihovom sprovođenju. Nije ohrabrujuća vest da je izvesni Danijel Kulačin, bivši funkcioner Treće Srbije, pokazao interesovanje za kupovinu sedam medija u Vojvodini, među kojima je i Radio Subotica, rekao je Sejdinović. On je izrazio nadu da se neće dešavati da pojedini biznismeni vezani za političke stranke kupuju medije na jezicima nacionalnih manjina. Sejdinović je dodao da je Kulačin tužio NDNV i Blic zbog objavljivanja informacije o zainteresovanosti za kupovinu medija i nada se da je taj čovek, posle objavljivanja te vesti, odustao od kupovine. Pokazuje se da je dobar model da mediji sistemom obaveštavanja spreče devijacije u procesu privatizacije medija, rekao je Sejdinović.

Okrugli sto Uloga nacionalnih saveta nacionalnih manjina i države u ostvarivanju prava nacionalnih manjina u oblasti obaveštavanja organizuje se u okviru projekta Aktivni mladi za aktivne nacionalne savete, čiju realizaciju je podržala Delegacija Evropske unije u Srbiji. 

 

Uvodničari u diskusiju bili su:

  • Saša Mirković, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja
  • Dubravka Valić Nedeljković, profesorka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 
  • Nedim Sejdinović, predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog udruženje novinara Vojvodine

 

Vest i fotografije preuzeti od novinske agencije FoNet