Vesti

Okrugli sto - Uloga nacionalnih saveta nacionalnih manjina i države u ostvarivanju prava nacionalnih manjina u oblasti kulture

26. Dec 2014.
Urban-In i Beogradski centar za ljudska prava organizovali su 2. decembra 2014. u Medija centru, u Beogradu, okrugli sto Uloga nacionalnih saveta nacionalnih manjina i države u ostvarivanju prava nacionalnih manjina u oblasti kulture.

Ovaj okrugli sto je drugi od šest planiranih sastanaka čiji je cilj uspostavljanje konstruktivnog dijaloga između nacionalnih saveta nacionalnih manjina, državnih organa i organizacija civilnog društva o ulozi, značaju i izazovima nacionalnih saveta u ostvarivanju prava nacionalnih manjina na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma.

Upravo održani izbori za nacionalne savete i njihovo konstituisanje ali i predstojeće izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina u delu koji se odnosi na ovlašćenja nacionalnih saveta ukazuju da je neophodno analizirati dosadašnji rad nacionalnih saveta ali i ulogu države kada je u pitanju ostvarivanje prava nacionalnih manjina u oblasti kulture.

Okrugli sto Uloga nacionalnih saveta nacionalnih manjina i države u ostvarivanju prava nacionalnih manjina u oblasti kulture organizuje se u okviru projekta Aktivni mladi za aktivne nacionalne savete čiju realizaciju je podržala Delegacija Evropske unije u Srbiji.

 

Uvodničar u diskusiju bio je:

Miroslav Keveždi, Centar za razvoj civilnog društva

 

www.mc.rs