Vesti

Saopštenje za javnost - Urban-In i Sandžački odbor osuđuju nasilje

25. Dec 2014.
Novopazarske organizacije osuđuju nasilje

 

Zahtevamo odgovarajuću reakciju državnih organa

 

Sandžački odbor za zaštitu ljudski prava i sloboda i Urban-In najoštrije osuđuju fizički napad na Šerifa Marukića, generalnog sekretara Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) i odbornika u Skupštini grada Novog Pazara.

Svaki oblik nasilja dodatno uznemiruje i zabrinjava građane i građanke Novog Pazara i značajno utiče na dalje održavanje i podizanje političkih, društvenih i socijalnih tenzija u ovom delu Srbije.

Posebno je opasno i neprihvatljivo nasilje sa političkom pozadinom, koje nas podseća na užasno vreme devedesetih godina prošlog veka, kada se na ulicama niko nije osećao sigurnim, a za koje smo se nadali da je ostalo u prošlosti.

Nasilje ne sme postati sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima. Zbog toga, zahtevamo od nadležnih organa, pre svega od tužilaštva i Policijske uprave u Novom Pazaru, da hitno preduzmu sve potrebne korake radi utvrđivanja identiteta počinioca ovog nedela, njihovog procesuiranja i kažnjavanja, kao i da o tome blagovremeno obaveste javnost. Samo energično i profesionalno ponašanje relevantnih državnih organa i institucija doprineće zaustavljanju ovakvih i sprečavanju  budućih sličnih pojava.

Takođe, pozivamo sve političke subjekte i ostale aktere na političkoj sceni da poštuju demokratska pravila političke borbe, da uvažavaju političke i druge razlike da rade na stvaranju poboljšanja ukupnog društvenog ambijenta kulture dijaloga, zasnovan na argumentima, a ne na klevetama i uvredama, i razvijanju  mržnje i podsticanju nasilja bilo koje vrste. Na taj način će pokazati da "zaklinjanja" u demokratiju, evropske standarde i interese građana i građanki nisu samo puka demagogija, prazne parole i sredstvo dolaženja i/ili ostajanja na vlasti.

 

Za Sandžački odbor za zaštitu               

ljudskih prava i sloboda:   

Semiha Kačar, predsednica

                                           

Za Urban-In:                                                                                                                          U Novom Pazaru,

Sead Biberović, izvršni direktor                                                                                           23. decembra 2014.